Huvudbyggnaden borde renoveras, men det är oklart hur arbetet ska betalas. Foto: VN-arkiv/Christoffer Holm

Hangöskola vill utnyttja tomter maximalt

Evangeliska folkhögskolan har få studerande och slitna byggnader. Nu vill skolan ha så stor byggrätt som möjligt på sitt område vid Esplanaden för att ha råd med en eventuell renovering.

Enligt rektor Kristian Sjöbacka är till exempel det gamla bönehuset i stort behov av renovering. Men finansieringen är öppen.
– Det finns ingen möjlighet att garantiföreningen sätter pengar på det.

Ägaren, det är garantiföreningen för Evangeliska folkhögskolan i Svenskfinland. Sjöbacka är dess sekreterare.
Dessutom är han alltså rektor för Evangeliska folkhögskolan i Svenskfinland och stationerad i Vasa, där skolan har en annan, större enhet.

Sjöbacka säger att ägaren funderat på olika lösningar. Han går inte in på detaljer, men klart är att tomtmarken spelar en viktig roll. Hangöskolan verkar på två tomter vid Esplanaden.
Den ena, där själva skolhuset står, har ingen klart fastslagen byggrätt i detaljplanen. Den andra tomten vetter mot K-supermarkets parkering vid Esplanaden. Dess byggrätt är enligt en gammal detaljplan från 1953 2 380 kvadratmeter plus 529 kvadratmeter på en vindsvåning.

Stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen säger att detaljplanen är föråldrad och borde uppdateras.
– Byggrätten är 2 900 kvadratmeter, det tycker vi är mycket.
Enligt henne avgörs den slutliga byggrätten under själva planeringsprocessen.


Utnyttja tomt

– Vi har flera planer. Byggnaderna är i behov av renovering. En möjlighet är att tomten mot centrum utnyttjas maximalt för att få ekonomi i att renovera den övriga delen av skolan, säger Sjöbacka.

Att bevara en hög byggrätt är ett sätt att hålla tomtens värde, vilket ger klirr i kassan om man till exempel säljer sin tomt.
Sjöbacka påpekar att ingenting är fastslaget än.
– Det här är planer, de är inte verkställda och vi har inte finansieringen klar för allt det här.

Stadsstyrelsen godkände på sitt möte på måndagen ett planläggningsavtal med garantiföreningen. Målet med avtalet är att ändra den nuvarande detaljplanen så att "den bättre stöder den framtida utvecklingen och användningen av området".
Markägaren, det vill säga skolan, betalar för arbetet med planändringen.