Kyrkslätt gör två eller tre utredningar

Det är fortfarande öppet vilka fusionsutredningar Kyrkslätt kommer att göra, säger fullmäktigeordförande Ulf Kjerin (SFP).

Kommundirektörerna i mellersta Nyland har i dag föreslagit att Kyrkslätt ska utreda fusion med Vichtis, Esbo och Grankulla.
Det är också möjligt att Kyrkslätt gör en utredning som exkluderar Vichtis och en utredning tillsammans med Sjundeå och Ingå, säger Kjerin.
– Kyrkslätt, Esbo och Grankulla är gamla svenskspråkiga tillväxtkommuner som har haft gemensam gräns och gemensam befolkning och rörelse här, medan Vichtis är en inlandskommun som är helt finskspråkig och har en helt annan kultur än vi, säger Kjerin.

Enligt kommunstrukturlagen som troligtvis ges till riksdagen nästa vecka ska kommunerna meddela senast i november vilka kommuner de gör fusionsutredningar med. Men metropolkommunerna ska ge sitt besked redan i maj.

Kommundirektörerna i mellersta Nyland föreslår också att Hyvinge, Träskända, Kervo, Tusby, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sibbo och Borgnäs ska utreda en fusion.