Grönfors Training är ett växande företag inom avfallshantering. Hur väl bolaget lyckas i anbudsförfaranden är ändå mer avgörande för företagets tillväxt än samfundsskatten, säger vd Jukka Grönfors. På bilden Pasi Mankinen som kör sopbil för företaget. Foto:VN-arkiv/Annika Wasström

Mera investeringar då samfundsskatten sjunker

Företagarna och kommunerna är osäkra på hur den sjunkande samfundsskatten exakt kommer att påverka dem. Även om skattesänkningen inte genast syns i fler arbetstillfällen, ger mer klirr i kassan mod att investera.

– Det är bra att regeringen väljer att stimulera företag, säger Carl-Johan Sandström på Novago Företagsutveckling. Han tror att stora bolag i tillväxtbranscher drar mest nytta.

"Fler arbetstillfällen"


Visko Teepak som tillverkar korvskinn i Hangö har anställt tjugo personer till under de senaste sex månaderna och fabrikschef Joachim Lund ser en sänkning av samfundsskatten som någonting väldigt positivt. Chansen att företaget väljer att investera i Hangö i  i Belgien ökar.
– Allt som ger oss en möjlighet att investera, expandera och öka vår produktion är bra.
Christer Nyback, regiondirektör för Aktia i Västra Nyland och Åboland är inne på samma linje.
– Det är en positiv sak som gör att det stannar mer pengar i företagen och leder till nyinvesteringar. Det betyder mer stimulans och med tiden fler arbetstillfällen.

Oklart för småföretagare

– En sänkning av samfundsskatten är säkert bra och gör att mer pengar stannar i företaget, men de flesta av oss småföretagare arbetar hårt och tar bara ut en liten lön. säger Jukka Grönfors, verkställande direktör på Ingåföretaget Grönfors Training, ett företag i avfallsbranschen.
– När företaget går bra har vi kunnat ta ut dividender som bonus. Nu ökar skatterna på dividenderna, vi får kanske börja ta ut en högre lön i stället.

"Urholkar ekonomin"

För kommunerna är en sänkning av samfundsskatten en mindre trevlig nyhet.
– Samfundsskatten är inte en stor inkomstpost för oss, i fjol gav den oss runt tre miljoner euro samfundsskatt, konstaterarstadskamrer Thomas Karlsson i Raseborg .
–  Men ett bortfall här är ytterligare en sak som urholkar stadens ekonomi om vi inte får kompensation för det.