I Ingå vill byggnads- och miljönämnden att man fortsätter som förr med slamtransporterna, så att fastighetsägarna själva beslutar vilket företag de anlitar. Foto: Nina Ahtola

Nej till centraliserade slamtransporter

Byggnads- och miljönämnden i Ingå säger ett bestämt nej till centraliserade konkurrensutsatta slamtransporter i kommunen. Beslutet fattades med rösterna 6–1 och gick stick i stäv med beredningens förslag.

När det i tisdags var Ingås­ tur att ge ett utlåtande till Västra Nylands avfallsnämnd om regionen ska gå in för centraliserade, konkurrensutsatta slamtrans­porter gjorde byggnads- och miljönämnden tummen ner för förslaget. I omröstningen var det bara Bengt Jansén (SFP) som höll på beredningen.

Nämndens vice ordförande Erik Holmberg (SFP) kom med ett motförslag till miljöchef Patrik Skults beredning. Sina motiveringar sammanfattar han så här:
– Ingå är en så vidsträckt kommun med så många typer av bosättning att det är omöjligt att tänka sig ett centraliserat system där en entreprenör har hand om tömningen av alla fastigheters slambrunnar. Till olika platser kommer man med olika fordon och vissa fas­tigheter är så belägna att det enda sättet att komma fram till slambrunnen är med traktor med uppsugningstank.

Tömningsintervallerna är ett annat problem. När slamtömningen ges ut på entreprenad är tömningsintervallerna desamma för alla fastigheter, fast två olika hushåll med en fem kubikmeters tank kan ha väldigt varierande vattenförbrukning. Om man tömmer när den ena tanken är full, är den andra bara halvfull, och kostnaderna ökar utan orsak för familjen med mindre förbrukning.


Läs mer i dagens VN/eVN.