Både fabrikschef Juri Aapola och facket upplever att situationen vid fabriken i Billnäs har lugnat ner sig. Foto: Peter Johansson

Personalens kritik hördes på Fiskars

Tätare kontakter med koncernledningen, enhetliga spelregler på alla avdelningar, utbildning i utvecklingssamtal, satsningar på ergonomi. Bland annat så här följer man vid Fiskars Brands fabrik i Billnäs upp fjolårets personalenkät, som till vissa delar gav alarmerande resultat.

I ett av arbetsteamen vid en av produktionslinjerna, ansåg exempelvis bara en person sig få tillräcklig erkänsla utöver lönen för sin arbetsinsats. Likaså var det bara en som ansåg sig få gehör för idéer och åsikter, och som fann bolagsledningens visioner för framtiden motiverande. Bara tre personer sade sig lita på bolagsledningen, tre såg med tillit på Fiskars framtid.
 

”Skeden i vacker hand”

Vid fabriken i Billnäs kom den årliga personalenkäten i fjol att omfatta cirka 280 produktionsarbetare plus ett fyrtiotal arbetsledare och tjänstemän.
Svarsprocenten var 69, vilket fabrikschef Juri Aapola uppfattar som ett gott utfall.
Att sedan resultatet till vissa delar var föga smickrande, sticker han i inte under stol med.
– Visst väckte det till eftertanke, med besked. Så det var bara att ta skeden i vacker hand.
Det kan fabriksledningen uppenbarligen göra med ett visst mått av förtröstan i bagaget.
Juri Aapola kan nämligen i enkätsvaren från i fjol se också förändringar till det bättre på sådana punkter där man vidtagit åtgärder med anledning av tidigare missnöjesyttringar.
En majoritet tycker exempelvis att förmännen lyssnar och håller vad de lovar och att man vet vilka krav som ställs på arbetstagarna i jobbet.
– Förändringarna är ganska små, men visar att det går i rätt riktning, kommenterar Aapola.
 

Krävande år

Att resultatet av fjolårsenkäten blev som det blev, har Juri Aapola och fackavdelningsordföranden, tillika arbetarskyddsombudet Reija Mettovaara samstämmiga förklaringar till:
År 2012 var tufft och krävande. Vårens samarbetsförhandlingar resulterade i att 68 personer fick gå, utan tvång att arbeta under uppsägningstiden.


Läs mer i dagens VN/eVN.