Övergödning är rätt sak på fel plats – det instämmer Ilkka Herlin helhjärtat i. Foto: Peter Johansson

Näringsämnen är till för att återvinnas

– Jag brukar säga att all kväve och all fosfor som inte återvinns, kommer förr eller senare ut i Östersjön, sade Ilkka Herlin i måndags, då han talade inför närmare hundra bönder i Ekenäs.

Följdriktigt instämde han också med Ronny Avellan, medlem i stadens miljö och byggnadsnämnd, då Avellan frågade om det inte vore bättre att köra ut slam från slamavskiljare och slutna slambrunnar på åkrarna i stället för att transportera det till reningsverk för behandling där.
– Min åsikt är att det skulle vara bättre. Men livsmedelssäkerhetsverket Evira säger att det är omöjligt, konstaterade Herlin, som deltog i det gemensamma mötet för Nylands svenska producentförbunds avdelningar i Raseborg.
– Vi behöver nya tekniska innovationer för att kunna få slammet till gödsel, slog han fast.


"Håll jordmånen i skick"

Vad lantbruket kring Östersjön gäller, pekade Ilkka Herlin på två problem framom andra:
Spannmålsodlingen och köttproduktionen, djurhållningen, har gått skilda vägar. Det innebär allt större gödselproblem.
Inom djurhållningen har utvecklingen gått mot stora, industriellt präglade produktionsanläggningar. Det accentuerar ytterligare gödselproblemen. Särskilt problematiska är anläggningar där man föder upp svin och fjäderfä, nötkreatur behöver inte lika mycket importerat proteinfoder.
Men Herlin kom också med några ord av tröst, och med ett praktiskt hållet råd av helt grundläggande karaktär:
Det är inte jordbrukarnas fel att man har handlat – gödslat – ­ i enlighet med lantbruksrådgivarnas rekommendationer och direktiv.
– Det viktigaste är att hålla jordmånen i så gott skick man kan, så att den absorberar både vatten och näringsämnen