Måns Stenström och resten av Auto-Service Lundström i Horsbäck är inte alltför intresserade av en ny besiktningslag, även om verkstäder då skulle få besikta bilar. Foto: Simon Karlsson

Alla verkstäder gillar inte förslag om fri besiktning

En lagreform ska ge besiktningsrättigheter till alla bilverkstäder, med syftet att dra ner priserna. Idén väcker tankar om trafiksäkerhet och konkurrensmöjligheter, men alla nappar inte på att utföra besiktning själv.

Lagförslaget går ut på att bilar i framtiden skulle få besiktas i alla reparationsverkstäder. Detta gäller såväl periodisk besiktning och kontrollbesiktning som efterkontrollen. Alla ser inte fram emot en värld där den nya lagen godkänts och trätt i kraft.


– Vi är emot lagen. Om verkstäder får börja med besiktning innebär det många trafikfarliga bilar på sikt, säger Tommy Lundström på Auto-Service Lundström i Horsbäck.

Lundström menar att trafikfaran uppstår då en kund är missnöjd med besiktningsstationens bedömning och pris, varpå kunden går över till en annan verkstad som i vinstsyfte blundar för ett potentiellt livsfarligt problem.

– Jag är säker på att det finns oseriösa företagare som kunde missköta en besiktning.

Lundström får medhåll i frågan av andra verkstäder i staden.

– Man kan nog tänka sig att det skulle bli ett problem, säger Ralf Nyman som driver en verkstad i Billnäs.

Stora omvälvningar
Besiktningsbranschen har uttryckt stort missnöje med lagförslaget. Branschen har bland annat pekat på en möjlig osäkerhet för konsumenterna och massiva förluster för besiktningsföretagen om verkstäderna får börja besikta.

I Västnyland sköts större delen av besiktningen av A-katsastus, i Raseborg är företaget det enda. Varken i Lojo och Raseborg vill man dra några förhastade slutsatser.

– Det är svårt att säga, företaget går in för att se hur det går med förslaget, kommenterar Stig-Henrik Wikström på A-katsastus i Ekenäs.

Wikström säger att det enda som är klart är att om lagförslaget godkänns står besiktningsbranschen inför väldiga omvälvningar, som inte gynnar besiktningsaktörerna.