En så kallad CPAP-mask har hjälpt både Lillis Pipping och Hans Lindholm att sova bättre om natten. Foto: Nina Ahtola

Farlig trötthet måste behandlas

Ungefär 150 000 människor lider av sömnapné och antalet växer. Den som fått sjukdomen har det ofta för resten av livet. Besvären kan i alla fall lindras.

– Folk vet i allmänhet ganska lite om sömnapné. Många som varit här säger: Varför kom jag inte för fem år sedan?
Det här konstaterar rehabiliteringshandledare Carola Sundell-Andersson på Västra Nylands sjukhus. Hon är en av de som hjälper patienter med sömnapné att hitta rätt vård.
Kollegan, lungöverläkare Liana Pusa säger att sömnapné är ett ökande problem. Omkring 20–25 procent av patienter med remiss till henne lider av sjukdomen.

En typisk patient är medelålders och överviktig. Men även normalviktiga vuxna och barn drabbas. Då beror det ofta på strukturella orsaker, det vill säga att barnet har trånga näsgångar, stort gomsegel eller dylikt.


Fett trycker på

Övervikt ökar risken för en mängd sjukdomar, även sömnapné. Pusa förklarar varför. Fetma är inte bara ett kosmetiskt problem, i form av dubbelhakor och isterbuk. Fettet samlas också inne i halsområdet, runt andningsorganen och runt inälvorna i magen. Och då blir det trångt inombords.
– När man har fett inne i magen trycks diafragman uppåt och blir det svårare för musklerna att jobba, säger Pusa.
Följden är att lungorna får sämre kapacitet i och med att deras utrymme minskar. När man lägger sig ner pressas magen och diafragman uppåt, mot lungorna.


Kämpa mot kilona

Besvären lindras genom att banta och motionera, det sistnämnda håller stödorganen spänstiga. Men Pusa är medveten om att kampen mot kilona är svår. Människor med sömnapné lider ju av stor trötthet. Det höjer tröskeln att komma i väg och röra på sig.

Man kan också lindra besvären på andra sätt. Ett knep är att sova på sida i stället för på rygg och att höja sängens huvudgärd så att hela överkroppen höjs. Det här kan dämpa symptomen för personer med lindrig sömnapné.

Hälsovården kan också erbjuda hjälp.
Pusa nämnder bland annat tandskena, tryckluftsbehandling och operation. Det sistnämnda hjälper mest de med strukturella problem i andningsorganen.

Att ta tag i sin sömnapné är viktigt. Den som inte får vård lider av syrebrist under natten, vilket kan ge upphov till rytmstörningar och ökad risk för en propp i lungor eller i hjärtat.

Andningsförbundet ordnar den nationella sömnapnédagen den 12 mars.


I dagens VN/eVN berättar Lillis Pipping och Hans Lindholm om sina erfarenheter av sömnapné.