Nybyggda Billnäs Finland School har cementgolv, väggar av plast och plåttak. Foto: Privat

Flickskola i Sierra Leone har startat

Lagom till kvinnodagen kommer en god nyhet från Afrika. Ekenäsbon Barbro Fri–Kamara och hennes man Sorei Obai Kamara har fått så mycket hjälp och bidrag att de lyckats få i gång en skola för fattiga flickor.

– Vi vill tacka alla som gett bidrag. Det var en stor överraskning för mig att finländare är så generösa, säger Sorei Obai Kamara.
Barbro Fri-Kamara tillägger att västnylänningarna varit fantastiskt hjälpsamma.

I januari gick paret ut i Västra Nyland med en bön om hjälp. De är aktiva i föreningen Children Crossing Cultures och skulle starta en skola för flickor i Sierra Leone. Föreningen ville gärna få flera skolfaddrar och saker till skolan.
Sjuttiosex personer hörde av sig och var intresserade av att bli faddrar. Dessutom strömmade saker in: mobiltelefoner, datorer, kameror, skolmaterial …
 

Två lärare, 81 flickor

Tack vare all hjälp fick byn Yamsfarm i början av januari en lågstadieskola med två lärare och 81 elever. För en finländare låter byggnaden enkel: cementgolv, plåttak och väggar av plast. Men Fri-Kamara tycker cementgolv är bra, då hålls utrymmena torra under regntiden.

Hon, hennes man, frivilligarbetarna Ritva Lönngren och Anne-Britt Sundqvist åkte till Afrika i slutet av januari lastade med 12 väskor.
Väl framme kallade de ihop till ett möte i byn. Alla som var intresserade av att låta sina flickor gå i skola skulle meddela. Namnlistan blev lång, över 100 namn.
– Vi valde de äldsta, säger Fri-Kamara.
I Sierra Leone börjar barnen en slags förskola som 3-åringar och fortsätter till lågstadiet när de är fem.
– Några riktigt små barn kom tultande, de var för små, säger Ritva Lönngren.


Kontainer önskas

Arbetet tar inte slut här. Nu finns en container på önskelistan. Den skulle fyllas med saker som behövs för en ännu större skola. Att hyra och transportera en container till Afrika kostar cirka 5 000 euro.

De som vill veta mera, eller har saker att donera, kan kontakta Fri-Kamara på e-postadressen fri.barbro@gmail.com.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.