Skolrenoveringen i Kila är i full gång. Undervisningen är under tiden förlagd till den före detta yrkesskolan. Foto: Nina Ahtola

Kiilan koulu får mera svängrum

När Kiilan koulus elever flyttar tillbaka till Hindersgatan behöver de inte längre trängas i baracker eller äta i skift. Tillbyggnaden som ska ge åtta nya klassrum börjar ta form och är bara en led i raden förbättringar.

Saneringen av den finska lågstadieskolan i Karis inleddes i september i fjol. Först ut är den av Ekelund ritade stenbyggnaden som för tillfället saneras och byggs till. Tillbyggnaden på två våningar och 942 kvadratmeter kommer att ersätta de två baracker som tidigare stått på skolgården.
Arbetena har löpt hyggligt och taklagsfest firades i går.
– Som alltid då man gör saneringar och börjar riva gammalt dyker det upp små överraskningar som kräver lite tilläggstid, men jag tror ändå att vi i stort kommer att hålla projekttiden på ett år, säger Jori Salama från byggentreprenören Rakennus-Salama Oy.
 

Medietek och musikrum
– Det är trevligt att besöka skolan och se hur arbetena framskrider, säger Kiilan koulus rektor Antti Jyrkkänen som tillsammans med elever och personal tillbringar läsåret i den före detta yrkesskolan i Pumpviken.
Till de stora glädjeämnen hör medieteket som kommer att stå öppet för alla elever och finns inplanerat i fogen av den gamla och nya delen. Som musikintresserad är Jyrkkänen också förtjust över musikrummet som byggs i en del av den gamla gymnastisksalen och därmed kommer att få högt till tak.
– Också vid senaste renovering för 18 år sedan fick skolan ett musikrum, men det måste på grund av utrymmesbrist tas i klassrumsbruk.
Till de konkreta förbättringarna hör också den förstorade matsalen.
– Det kommer att kännas fint att inte behöva äta i fyra olika skift längre.