VN-arkiv/Nina Ahtola

Två fattiga blir inte en rik

Kommunreformen är odemokratisk, den ekonomiska nyttan är tveksam och hela reformen borde göras först då reformen av social- och hälsovården är klar, anser Hangö stadsstyrelse i sitt utlåtande till finansministeriet.

Att ge ett utlåtande om förslaget till kommunstrukturlag är svårt eftersom staden inte vet hur andra pågående reformer, som reformen av social- och hälsovården, inverkar på staden i framtiden. Få kommuner kommer att bli så stora att de, trots sammanslagningar, klarar av att ordna specialsjukvård utan samarbetsområden. Det är viktigt att först göra klart vad kommunerna förväntas erbjuda sina invånare, hur social- och hälsovårdsområdena ska se ut, hur finansieringen ska ske och hurdana samarbetsmöjligheter kommunerna har innan man tar beslut om hur kommunen ska se ut. Stadsstyrelsen i Hangö behandlade stadens utlåtande till finansministeriet på måndag.

Odemokratisk beredning
Stadsstyrelsen tyckte att lagberedningen i arbetsgrupper utan parlamentarisk övervakning inte är helt problemfri, liksom inte heller att lagen kan ge statsrådet makt att slå samman kriskommuner utan folkomröstning eller samverkan av fullmäktige.

Att tvinga kommuner att i snabb takt gå samman motiveras med ett hållbarhetsunderskott, men enligt utlåtande blundar de som bereder lagförslaget för verkligheten.  Stadsstyrelsen i Hangö påpekar att man kanske kan jämna ut den ekonomiska situationen, men genom att slå samman två kommuner med dålig ekonomi får man inte en stark och hållbar kommun.