Ingrid Lundin, Sverige, Anna Brygman-Studencka, Polen, Ingvar Björhn, Sverige, Émile Joosen, Holland, Henrik Forssten, Ekenäs, Daniela Romoli, Italien, Alina Piec, Polen, Rogér Dols, Holland samt Niklas Degerlund och Benita Bittait från Ekenäs har under veckan planerat det gemensamma matematikprojektet. FOTO: KRISTOFFER NÖJD

De ska ta vara på påhittiga elever

Ekenäs högstadieskola deltar i ett europeiskt matematikprojekt som ska utmynna i nya uppfinningar. Det första lärarmötet i projektet har hållits i Ekenäs under veckan som gått.

Det tvååriga matematikprojektet Smart and Simple handlar om att hitta skönheten i matematik.
– Något utöver den traditionella undervisningen, säger Benita Bittait som är en av de involverade lärarna från Ekenäs.
Projektet som innefattar matematik, naturvetenskaper, teknologi, konst och engelska ska leda till innovationer och uppfinningar.
– Eleverna ska jobba praktiskt. De ska lära sig göra prototyper på enkla sätt, säger Ingvar Björhn från Funäsdalen i Sverige.
Som ett led i detta går eleverna också ut i samhället och hjälper äldre personer bli bekanta med ny teknologi. De polska eleverna har redan hunnit göra det momentet. I Polen firar man far- och morföräldrarnas dag den 21 januari. Dagen till ära bjöd eleverna in sina far- och morföräldrar till skolan. Där fick de lyssna till elevernas presentationer om datorer och mobiltelefoner. Sedan fick de testa själva.
– Det var en succé. Vi hade förväntat oss ett tiotal men närmare hundra personer dök upp, berättar Anna Brygman-Studencka som är lärare i den polska skolan.
Under projektets gång kommer man också att undersöka vilken sorts kompetens ortens industri behöver.
– Tanken är att få ett hum om vad ungdomarna borde kunna för att stanna kvar på eller återvända till hemorten för att jobba, säger Björhn.
Lärarna rapporterar kontinuerligt till finansiären CIMO som ansvarar för genomförandet av EU:s utbildnings- och ungdomsprogram. Hittills har projektet fått toppenbetyg.