VN-arkiv/Helena Nyytäjä

Mycket oklart kring pågående reformer

Om Lojo blir centralort för ett enda social- och hälsovårdsområde från Hangö till Högfors innebär det för medlemskommunerna att Lojo bestämmer över hälften av deras pengar.

Ett social- och hälsovårdsområde från Hangö till Högfors med Lojo som centralort tilltalar inte Thomas Blomqvist (SFP), riksdagsman och ordförande för Raseborgs stadsfullmäktige.

– Det är viktigt att inse att den modellen utgår från att HNS inte finns längre. Det tycker jag går i helt fel riktning. Vi skulle få en sämre sjukvård. Att modellen skulle innebära att beslut om 60 procent av Raseborgs budget fattas av andra är inte heller bra.

Hur går kommunstrukturreformen och social- och hälsovårdreformen ihop?

– Kommunreformen och den här Sote-modellen går inte ihop.

Blomqvist påpekar att regeringens linje hittills har varit att kommunreformen går före reformen av social- och hälsovården.

Ett förslag till metropolkarta som han sett kopplar både Kyrkslätt och Vichtis till Esbo – vilket skulle betyda att Vichtis inte kan ingå i Sote-modellen med Lojo som centralort samt att storkommunen Porkala inte är ett alternativ.

Marie Bergman-Auvinen (SFP), kommunstyrelsens ordförande i Ingå, har noterat samma sak.
– Sote och kommunreformen borde gå hand i hand, men gör det inte. I Ingå har vi fattat beslut om att vi vill utreda två samgångsalternativ. Dels med Hangö och Raseborg, dels med Kyrkslätt och Sjundeå. Men Kyrkslätt är ju med i metropolområdet ... så hur går det ihop, frågar hon.

Ingen substans
Bergman-Auvinen tycker det är märkligt att kartor över social- och hälsovårdsområden läckt ut men ingen substans:
– Före kartor diskuteras måste vi få klart vad ett social- och hälsovårdsområde innebär. Ska sjukvårdsdistrikten slopas? Hur ser innehållet i planen ut?

Jouko Kavander (SDP), stadsstyrelsens ordförande i Hangö, har ett klart drömscenario:
– Fortsatt självständiga kommuner med samarbete inom social-, hälso- och sjukvård.

Han är dock inte övertygad om att ett social- och hälsovårdsområde med Lojo som centralort per automatik innebär att samarbetet blir bra.
– Sjukhusen i Ekenäs och Lojo har inte kunnat samarbeta och diskutera tidigare heller.