Av Raseborgs 43 fullmäktigeledamöter är över hälften i det här skedet redo att ge upp Knipan. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Majoriteten redo att sälja Knipan

Att sälja Knipan tycks inte vara någon omöjlig tanke för stadens beslutsfattare. Enligt VN:s enkät kan över hälften av ledamöterna i stadsfullmäktige tänka sig en avyttring av restaurangen.

Till dem som ännu inte bildat sig en uppfattning hör Niklas Andersson, KD

– Jag har ingen fastslagen åsikt. Knipan är en viktig del av Ekenäs profil, säljer man ska det kunna garanteras att det är så även i fortsättningen, säger han.

SDP:s Jaana Tasanko hör till den handfull som bestämt säger nej till en försäljning.
– För en Ekenäsbo är det samma som om församlingen skulle föreslå att man säljer kyrkan.
– Däremot är det klart att staden inte ska driva verksamheten. Att äga och driva är två skilda saker, säger hon.
Av De grönas fyra ledamöter är Marko Reinikainen den enda som motsätter sig en försäljning.
– Jag vill hellre se långa arrendekontrakt som ger krögaren möjlighet att planera långsiktigt, säger han.

Ja från många håll
Peter Björklöf, FKP, behöver inte tveka på svaret efter att i måndags ha lämnat in en försäljningsmotion.
Också Sylva Heerman, SFP, har lagt korten på bordet i en insändare (VN 23.2) där hon föreslår att Knipan säljs med viss klausuler.
– För fem år sedan hade jag inte kunnat tänka tanken, säger hon.
Frågan renderar i ett ja även från Per-Erik Holmberg, SDP, Ann-Katrin Bender, SFP, Ann Storsjö, SFP, Björn Siggberg, SFP, Michael Nyberg, SFP, Pia Stenroos, SFP, och i ett "varför inte" från Mats Lagerstam, SDP.
Mikael Borgman, SFP, ser inget principiellt hinder för en försäljning. Kerstin Ilander, SFP, tycker också att man gott kan sälja om man inte lyckas få skötseln bättre ordnad än nu.

"Enda sättet"
SDP:s Maarit Feldt-Ranta, Camilla Grundström, Ulf Heimberg, Elisabeth Kajander, Petri Kajander och Kaisa Ylimys-Ahlroth flaggar för en försäljning bland annat med motiveringen att fastigheten inte hör till stadens kärnverksamhet.
– Jag är för en försäljning där man i avtalet kan stipulera det som är viktigt för staden. Jag tror att det är det enda sättet att rädda Knipan, säger Elisabeth Kajander.

Väcker känslor
Harry Yltävä, VF, har inget emot att Knipan säljs. Inte heller Sannfinländarnas Petri Palin och Samlingspartiets Roger Hafström.
Det Grönas Maija-Liisa Kairo konstaterar att fråga väcker känslor.

- Men om man håller fast vid linjen att staden bara ska äga fastigheter som hör till den egna kärnverksamhet borde Knipan säljas, säger hon.
Också ur företagarsynvinkel tycker hon att en försäljning är att föredra.
– Om krögaren själv äger stället finns det kanske bättre utvecklingsmöjligheter.