Caj Rönnberg och Matti Mare hoppas på att den nya föreningen ska engagera Hangöborna. Foto: Agneta Sjöblom

Kiosk startskottet för liv året om i Hangö

År 2020 ska Hangö ha ett centrum som är estetiskt, aktivt och personligt och erbjuder service och kulturevenemang året om. Det är visionen som den i höstas grundade föreningen Elävä Hanko-Levande Hangö jobbar för.

Föreningens rötter finns i utredningen kring ett levande centrum som företagarföreningen i Hangö lät göra för några år sedan.
– Vi märkte att Berggatan började tömmas på butiker och att någonting måste göras, säger företagarföreningens ordförande Hannu Varis som nu också är en av medlemmarna i den nygrundade föreningens styrelse.

Levande Hangös första konkreta projekt blir kiosken som i vår ska placeras på torget och fungera som kafé med lördagsöppet året om.
Den 2 gånger 2 meter stora rödvitrandiga kiosken görs som elevarbete på Axxell i Karis och är utseendemässigt inspirerad av gamla tidens badhytter.

Öppnar i maj
– Vi hoppas på att få i gång kioskverksamheten i maj. Det blir en modellkiosk som ger oss erfarenhet när vi går vidare, säger Caj Rönnberg som är föreningens ordförande.
Avsikten är att låta bygga allt som allt tio mobila kiosker. Dessa ska sedan hyras ut åt föreningar, företag och privatpersoner i samband med de evenemang och jippon som föreningen har som målsättning att i framtiden ska finnas inprickade under årets alla månader.