För Håkan Lindqvist blir det några varv runt skidspåret fyra eller fem dagar i veckan. – Fast riktigt alla dagar smakar det inte och man ska inte göra någonting med våld, säger han. Foto: Nina Ahtola

Renässans för skidåkning

Från tidig gryning till sen kväll är det gott om skidåkare i spåret vid Idrottscentrum i Karis. Maklig takt och klassisk stil är det som gäller.

Leif Nyman från Pojo har precis satt på sig skidorna och ska börja sitt första varv på den 2,6 km långa banan. Han tycker om skidspåren i Karis.
– Det här är ett lämpligt spår för motionärer, det brukar bli två eller tre varv lite beroende på humör.

Fler barn i spåret

Nyman  har åkt skidor sedan barnsben och känner många av de andra som rör sig i spåret, men har också märkt att det dykt upp en hel del nya ansikten. 
– Här är nog mycket fler skidåkare än tidigare år. Det är många barnfamiljer och barn som åker skidor.
Också Håkan Lindqvist har lagt märke till att det rör sig allt fler barn i spåret.
– Det är positivt att skolbarn åker skidor igen. För fem eller sex år sedan såg jag aldrig till några skolklasser i skidspåren, men det gör man nu.
Lindqvist säger att skidspåren i Karis är välskötta och att det kan vara en av orsakerna till att allt fler väljer att åka skidor här.

Snö och bättre utrustning

– Intresset för skidåkning har nog ökat, och det är nog främst för att vi har mycket snö och fina skidspår lokalt. Man behöver inte åka långt bort, säger Merja Holmberg på Elmo Sport i Karis.
Hon säger att det är människor i alla åldrar som köper skidor, allt från småbarn till pensionärer. Vintrarna då det inte fanns snö var det många barn som aldrig lärde sig åka skidor, men nu får barnen åka skidor i skolan. Och när barnen vill åka skidor, dyker snart föräldrarna upp för att köpa egna.