Reino Männikkö tyckte att lördagsförmiddagens abborrfiske artade sig bra. På söndag är det så dags igen, då arrangerar Raseborgs sportfiskare en av sina klubbtävlingar. Foto: Peter Johansson

Gott om abborre vid Sommaröstrand

– Det har börjat bra, sade Reino Männikkö belåtet och drog upp ännu en abborre ur hålet i isen utanför Sommaröstrand.

Då, efter en knapp halvtimme av den pilkfisketävling som Raseborgs sportfiskare arrangerade i samband med gästbåtshamnens vinterjippo, kunde Männikkö redan visa upp flera hyfsade abborrar – stora nog att filea och pannsteka till smörgåspålägg.
Så är abborre allra godast, tycker han.

"Brukar vinna"


Att det just nu finns gott om fisk i vattnen utanför Sommarö, hade Leif Öhberg kunnat konstatera då han provfiskade där som ett led i förberedelserna för tävlingen.
Något kan den snöskoter- och svävartrafik som vinterjippot genererade ha påverkat fiskelyckan.
– Men det är ju lika för alla, konstaterade Kari Tapaninen, en av de åtta deltagarna och åtminstone av Reino Männikkö tippad som segrare.
– Han brukar vinna när vi tävlar, konstaterade Männikkö – och den fångst som Tapaninen vid det laget, med långt över en timme kvar av tävlingstiden, hade förpassat till plastkassen i sin ränsel skämdes minsann inte för sig.


"Bra stressmedicin"


– Nog finns där redan mera än ett kilo, flera ganska fina abborrar, sade Kari Tapaninen, och summerade de goda sidorna med sin pilkfiskehobby:
– Det är en bra stressmedicin, man får frisk luft.
– Med god tur har man dessutom mat med sig hem.
Så gick det också den här gången. Vid vägningen av fångsterna efter avslutad tävling visade det sig att han hade fått ihop 3 004 gram fisk.
Det räckte för en andraplats, tredjeplatsen lade Reino Männikkö beslag på med sammanlagt 2 666 gram fisk.
Segraren den här gången kämpade helt i sin egen klass.
Pentti Suutaris fångst uppgick till inte mindre än 9 291 gram, däribland en halvkilos sik– och allting bärgat genom ett och samma hål!
– Jag har aldrig varit med om någonting liknande vid en tvåtimmarstävling, kommenterade Leif  Öhberg, som själv slutade fyra med en fångst på 2 459 gram.