Förhandlingarna fortsätter mellan Novia och Arcada, enligt Roger Broo. VN-arkiv/Karin Sandell

”Beslutet om fusionsförhandlingar består”

– Styrelsen för Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi beslöt för en tid sedan enhälligt att återuppta fusionsförhandlingarna med Stiftelsen Arcada. Det beslutet har inte återtagits, konstaterar Roger Broo, styrelseordförande i bolaget som är yrkeshögskolan Novias huvudman.

– Förhandlingarna fortsätter, säger han, och uttrycker en förhoppning om att man i Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur – Söfuk – ännu skall komma på andra tankar.

”Lämnar sig utanför”
Det är redan andra gången på mindre än ett år som den österbottniska minoritetsägaren, med en 12,5 procentig ägarandel i bolaget bakom Novia, gör klart att man motsätter sig en fusion mellan Novia och Arcada.
Behagar Söfuk inte inordna sig i ledet igen – hur går det då?
– Om Söfuk inte vill vara med men de övriga intressenterna vill och kommer överens med Arcada ... då lämnar sig Söfuk utanför, säger Roger Broo .
–  För det finns det flera modeller.

”Fan på väggen”
Roger Broo gör klart att man inte kan nonchalera förbundsstyrelsens ståndpunkt, han talar tvärtom om en viktig opinionsyttring.
Samtidigt gör han bedömningen att ”man målar fan på väggen i oträngt mål”.
– Det som ligger bakom är att flera viktiga företagsledare inom energiklustret i Vasatrakten har tagit ställning, man uppfattar att en fusion inte är en god idé.

Bakom ställningstagandet finns i sin tur farhågor om att den tekniska utbildningen, i en gemensam finlandssvensk yrkeshögskola, skulle flyttas bort från Österbotten till Helsingfors, förklarar han.
– En helt huvudlös tanke, sammanfattar Broo med en hänvisning till allt det som för stora pengar har byggts upp i Vasa med tanke just på den tekniska utbildningen, och som man vid en flyttning skulle tvingas ”bygga upp från noll” i Helsingfors.