Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Ett blötare adjö till skolbänken

Abiturienterna bjöd inte bara på spex och karameller. Då Ekenäs gymnasiums abiturienter lämnade sin skolgård på penkisdagen, firades det också med mousserat vin.

Abiturienterna är myndiga, men i år var det inte bara någon enstaka fickplunta som cirkulerade. Eleverna hade burkar med öl eller cider och flaskor med mousserat vin med sig och en del sprutades ut över åskådarna.

Rektor Marianne Pärnänen på Ekenäs gymnasium suckar.
– Det är förbjudet med alkohol i skolan och alla hade fått klara förhållningsregler om vad de får och inte får göra. Men vad kan vi göra? Vi kan ju inte gräva i väskor eller springa runt och övervaka vad varenda en elev gör. Vi kan bara uppmana eller förbjuda.
Hon säger att hon inte själv såg elever som drack, men att hon inte var ute på skolgården då abiturienterna gick upp på lastbilsflaket.
– Det som sker ute på lastbilsflaket syns, men här inne i skolan gick allt städat till.

Pärnänen kan inte säga om firandet på flaket får några konsekvenser för nästa års studeranden. Skolan hade fått ta del av och godkänt abiturienternas planer och gruppledarna hade fått ta del av de regler som gäller. Men ändå dök flaskorna upp.
– Vi kan alltid vädja till deras förnuft, men vad gör vi om det inte går hem? Det är inte okej att de har alkohol med sig på lastbilsflaket.
Det var i alla fall främst vid avfärden från skolgården som flaskorna syntes till. Senare på tur ute på staden var det de traditionella karamellerna som gällde.