Några tangenttryck, och så finns alla uppgifter om skiftet som skogsägaren kan behöva tillgängliga på skärmen. Foto: Peter Johansson

Min Skog finns inom räckhåll på skärmen

Skogsrådgivare Johan Österlund knappar in sina bankkoder på datorn. Från tjänstens ingångssida tar han sig snabbt vidare till ett skogsskifte, och har omedelbart tillgång till både basuppgifter och åtgärdsförslag ända ner på figurnivå.

skogsägare som Finlands skogscentral lanserade i november och som vid det här laget torde ha ett par hundra registrerade användare-skogsägare enbart på Kustens område i Västnyland.

Ersätter planer

Meningen är uttryckligen att ge skogsägarna tillgång i realtid och hemifrån till en nyupprättad databas med data.som gäller den egna skogen.
Skogsrådgivare Lars-Åke Ekman räknar med att uppgifterna om trädbestånd, trädslag, virkesvolymer, naturskyddsområden och viktiga livsmiljöer samt förestående skötselarbeten och avverkningar m.m. i många fall kommer att göra konventionella skogsbruksplaner överflödiga.


Aktörer med


Stora fördelar med att ansluta sig till tjänsten ser Ekman  också i de fall där dödsbon, med delägare spridda på många håll, står som ägare till skogsmark.
Ännu mera uppenbara blir fördelarna senare i år då olika skogsaktörer – revir, virkesuppköpare – knyts till systemet så att skogsägarna enligt eget val kan ge dem tillgång till sina uppgifter och begära offerter eller beställa olika skötselåtgärder direkt via tjänsten.

Flygskanning i sommar


Riktigt färdig, i bemärkelsen heltäckande, är Min Skog-tjänsten inte ännu.
Det material som hittills matats in i databasen är sådant som har samlats in i samband med tidigare områdesplanering.Nu  måste detkompletteras.
Johan Österlund får ge sig ut för att mäta cirkelformiga provytor med nio meters radie – cirka 450 stycke är sommarens beting – som skall ge de basuppgifter man behöver för att kunna tolka resultaten av en laserskanning från luften.
Skanningen genomförs med flygplan, cirka 75 000 hektar skogsmark skall betas av.