Putte Sjöblom har forslat bort snö i 42 år. Hans största gissel är alla felparkerade bilar. Foto: Nina Ahtola

Snön ligger kvar till mars

Snön fortsätter falla. Gatorna plogas febrilt och avstjälpningsplatserna blir allt fullare. Våren är ännu långt borta, hälsar man från Meteorologiska institutet.

Drömmer du om sommaren? Då kan du fortsätta drömma.
Enligt meteorolog Asko Hutila från Meteorologiska institutet kommer snötäcket sannolikt att ligga kvar till slutet av mars. Då kommer vintern – en vinter som statistiskt sett är ovanligt snörik – att släppa sitt strypgrepp om södra Finland.
– Förra vintern kom snön först i januari. Nu föll de första flingorna redan den 30 november, säger meteorolog Asko Hutila.
I julas låg snötäcket 70 centimeter tjockt i landets sydliga delar. Det smälte bort under julhelgen, men nu har snön blivit tjockare igen.

Tjugo lastbilsflak om dagen
En yrkesgrupp som i år kan gnugga händerna och skratta hela vägen till banken är snöröjarna. Tack vare det rikliga snöfallet lider de inte av brist på arbete.
Privatföretagaren Putte Sjöblom från Transport H. Sjöblom & Co har offrat såväl nattsömn som socialt liv i kampen mot snömassorna. Han har hållit Ekenäs gator snöfria i 42 år – så även den här vintern.
– Jag forslar bort ungefär 20 lastbilsflak om dagen. Vi har fyllt två avstjälpningsplatser redan, säger Sjöblom som tycker att man gott kunde dumpa snön i havet, vilket man gör i Hangö och Helsingfors.

Något som stör Sjöblom är alla felparkerade bilar som försvårar arbetet.
– Det är vårt största gissel. I Helsingfors bogserar man bort dem, men här kan de stå i flera månader. Vi har inte rätt att röra dem.
Härom veckan publicerade VN en insändare där en läsare uttryckte missnöje över snöröjningen nattetid. Åt det här småskrockar Putte Sjöblom bara.
– När jag läste den sade jag att man borde lämna gatorna oplogade en natt. Då skulle alla som klagar över oljud nattetid få känna hur roligt det är att komma ut och skotta klockan 5 på morgonen.

Läs mer i dagens VN/eVN.