Kasper förevisar familjen Henrikssons skörd från en knapp vecka, från fredag till torsdag: Nitton tomma mjölkkartonger. Foto: Nina Ahtola

För Kaspers familj är mjölk i stora mängder vardagsmat

Då familjens mjölkförbrukning ligger kring tjugofem liter i veckan, blir priset en faktor att räkna med. Kostnaderna per år ger all anledning att tänka över var man handlar sin mjölk, tycker Jari Henriksson.

Vid köksbordet hos trebarnsfamiljen Henriksson i Gammelboda i Ekenäs förevisar Kasper, 9, bevisen.
Nitton tomma mjölkkartonger, som utvisar att familjen under loppet av en knapp vecka har konsumerat lika många liter mjölk.

Annat mejeri
Valios höjning av producentpriserna åtminstone tills vidare passerat obemärkt.
– Det här har inte höjts, konstaterar Jari Henriksson apropå det pris på 1,39 euro per liter inhemsk mjölk från ett annat mejeri som han får betala hos en lågpriskedja med utländska rötter.
Inte för att han är bunden till den kedjan, eller till någon given mjölkproducent – så länge mjölken är inhemsk och priset rätt.

"Så mycket ni vill"
Tjugofem liter i veckan gånger femtiotvå veckor med ett literpris på 1,39 euro, det gör 1 807 euro om året, räknar tolvåringen Oskar snabbt fram med kalkylator.
Litet tagen ser han kanske ut, hur som helst finner Jari Henriksson anledning att en gång för alla slå fast:
– Det är inte ert fel att mjölken kostar! Ni får fortsätta att dricka så mycket mjölk ni vill!

Smärtgräns, men var?
Men visst, medger han, kommer i något skede en gräns där det kan bli aktuellt att överväga alternativ till mjölk. Mera vatten som måltidsdryck. exempelvis.
Riktigt var den smärtgränsen för mjölkpriset går, kan han inte ange. Däremot uttrycker han en förhoppning, som gäller redan i dagsläget.
– Om priset är som det är nu, är min förhoppning att också producenterna får sin andel av det!

Läs mer i dagens VN/eVN.