14-åriga Robert Aho från Kyrkslätt provade på isgokart i Ingå. Foto: Johanna Lemström

Perfekt dag för islekar i Ingå

Lördagen blev en perfekt dag för islekar av olika slag. I Ingå kunde den hugade prova på icecarting, eller isgokart, på isen nedanför köpcentret Strand eller delta i Ingåskolornas föräldraföreningars skridskojippo i rinken bakom Strand.

14-åriga Robert Aho från Kyrkslätt är inte en total gröngöling då det kommer till gokart.
– Det här blir andra gången på is och fjärde totalt, säger han.

Hemma åker han gärna moped eller fyrhjuling på åkern – det är kul med motordrivna fordon.
– Det är ju farten som är det roligaste, säger Robert.

Han skulle väl kunna tänka sig ett jobb som rallyförare, precis så roligt är det att susa fram i en gokartbil.
Icecartingen ordnades av flerfaldige rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm. Vanligen ordnas motsvarande evenemang, främst för företag, hemma på Grönholms gård i Ingå.

På glid över språkgränserna
Ett stenkast ifrån kartingbanan på isen var inemot 150 skridskoglada barn och vuxna samlade till ett jippo vid rinken i kyrkbyn. Jippot ordnades i samarbete mellan föräldraföreningar och Hem- och skola-föreningar i såväl daghem som skolor i kommunen.

– Det är fjärde eller femte året som evenemanget ordnas och det har vuxit varje år, från ett ytterst småskaligt jippo till ett samarbete över språkgränser och över gränsen mellan daghem och skola, berättar ordförande för föräldraföreningen vid Merituulen koulu, Juha Kainulainen.

Utöver att själv glida fram på skridskor över isen kunde man bekanta sig med Lohjan Kisa-Veikots juniorer födda 2005, passa på att vässa skridskobetten eller mumsa i sig en nygrillad korv eller grilla marshmallows åt sig.