Entusiastisk och optimistisk. Projektkoordinator Kati Sointukangas säger att arbetet med närdemokratiprojektet på sätt och vis är lättare att ta itu med eftersom det finns så mycket att göra i Raseborg. Foto: Johan Kvarnström

Nytt försök med Raseborgs byar

Försöket till närdemokrati har kört i gång enligt fastslagen modell i Lojo. I Raseborg är grundjobbet ogjort och många frågor öppna, men projektkoordinator Kati Sointukangas har en klar uppfattning om vilka första steg som ska tas.

Av ett tiotal sökande valdes hon i veckan till uppgiften att genom en deltidsanställning koordinera närdemokratiprojektet i Raseborg medan Pirjo Sjögren ska fungera som projektledare för både Lojo och Raseborg.

Här saknar verksamheten förvaltningsförankring och utmaningen är ännu större i och med att grundandet av föreningen Raseborgs byar aldrig blev av.

– Det gäller att utgå från de aktiva byaföreningarna och skapa en förenande plattform som kan aktivera fler, säger Sointukangas.
Men detta går inte i en handvändning. Inledningsvis gäller det att etablera kontakt med staden och få klarhet i hur och genom vem kommunikationen ska organiseras. Sedan börjar arbetet med att förhoppningsvis lyckas med att skapa i varje fall någonting i stil med Raseborgs byar; någonting som skulle samla, förena och inspirera till byaföreningsverksamhet i staden.

En grundtanke är också att den vägen ha en tydlig officiell och smidig kanal till stadens ledande tjänstemän och förtroendevalda.
Holger Wickström, ordförande för föreningen Västnylands byar som är samarbetspart i projektet, är inne på samma linje.

– Vi har tidigare försökt få ihop någonting liknande då Raseborgs byar skulle grundas för att ha organiserad samverkan med staden. Det kom av sig då, men kanske är det möjligt i och med det här. Lyckas man med det har man åstadkommit mycket, säger Wickström som räknar att staden Raseborg omfattar 18 funktionella byar.