Olyckan inträffade nedanför den före detta yrkesskolan. Foto: Agneta Sjöblom

"Stor insats från utomstående"

Rådigt ingripande från förbipasserande begränsade troligtvis omfattningen på olyckan där en 4-åring tillsammans med sin pappa gick genom isen i Pumpviken.

Olyckan inträffade på söndagseftermiddagen då 4-åringen tillsammans med sin pappa var ute och åkte pulka i en backe vid Pumpviken.
Åklappen fick en sådan fart att barnet åkte ut på isen som inte höll. Pappan gav sig ut på isen för att hjälpa, med följden att också han hamnade i vattnet.

Enligt ett ögonvittne som VN talat med skall en förbipasserande kvinna stått för en stor insats då hon med hjälp av ett klädesplagg höll tag i pappan. Insatsen bekräftas av kriminalöverkonstapel Henrik Westerlund.

– Det fanns tre utomstående på plats som stod för en mycket bra prestation. Utan deras insats finns det skäl att befara att pappan skulle ha gått samma väg som pojken. Strömningen var oerhört stark.

Räddningsdykarna hittade pojken cirka 70 meter mot väst från den plats där han fallit i vattnet. Han hade då uppskattningsvis varit 30 minuter under vattnet och fördes till sjukhus i Helsingfors där han i måndags fortfarande vårdades.