En stängd dörr, lokaliteter som står tomma. Budskapet på skylten svarar illa mot nuläget. Foto: Peter Johansson

Tryckerianställda brottsanmälde vd

De tidigare anställda vid Ekenäs Tryckeri har brottsanmält sin vd Leena Mäkijärvi med motiveringen att hon utan deras vetskap skaffat sig tillgång till personalens e-post.

Det berättar huvudförtroendeman Mats Selenius i samband med att han tillbakavisar Mäkijärvis beskyllningar gällande illojalitet från personalens sida som totalt obefogade och osanna.
Vid Raseborgspolisen bekräftar överkommissarie Mats Lagerstam att företrädare för personalen för drygt en vecka sedan gjorde en begäran om en utredning.
Enligt de anställdas uppfattning skulle vd:n, med hjälp av ett filter i en e-postserver, ha styrt kopior av personalens e-post till sig själv.
Trots upprepade försök har VN inte nått Leena Mäkijärvi för en kommentar.


"Var lojal"


Mats Selenius uppfattar en del av Mäkijärvis uttalanden i offentligheten som direkt äreröriga, och tillbakavisar dem kategoriskt i sak.
– Jag måste ju säga att jag är förvånad över att hon går ut med sådant. Jag kan bara säga att personalen, så vitt jag vet, var lojal. Vi försökte alla bete oss så professionellt som möjligt mot kunderna.


Tålamodet slut


Dagens Ekenäs Tryckeri har inte längre någon koppling till VN, annat än indirekt genom det faktum att VN:s ägare KSF Media äger tryckerilokaliteterna och alltså är tryckeriets hyresvärd.
För VN har Leena Mäkijärvi uttryckt en förhoppning om att KSF Media ännu kan ge henne anstånd med de hyresskulder som uppstått under året.
Men KSF Medias vd Henrik Johansson konstaterar nu, att tålamodet är förbrukat.
– Vi har diskuterat med henne, och givit upprepade anstånd. Men vi kan inte alltid bara ge henne nya förlängningar, hon är medveten om att den sista januari var en absolut gräns, säger han och tillägger att hyresavtalet redan tidigare har sagts upp.