Henrik Kevin, här med sonen Axel, är nöjd med det tvååriga avtal som har förhandlats fram. I och med bättre villkor är han nu inställd på att fortsätta odla sockerbetor och utöka arealen.Foto: Nina Ahtola

Bättre pris för betorna

Ett pinfärskt, tvåårigt avtal mellan producenter och industri skapar bättre förutsättningar för inhemsk sockerbetsodling. Henrik Kevin, jordbrukare i Tenala och ledamot i SLC:s sockerbetsutskott, tror och hoppas på ett uppsving – inte minst i sina hemknutar.

– Jag har nog en stark tro på att vi kommer att kunna få ihop den sockerbetsareal som saknades i fjol, säger Kevin.
Han ser goda möjligheter att igen intressera flera jordbrukare för sockerbetsodling
Orsaken är det nya tvååriga avtal med industrin som producentorganisationerna förhandlade fram mitt i en tvåårig avtalsperiod.


Nästan 40 euro

Ser man till det pris producenterna får för sina betor, stiger det med långt över fyra euro till nästan 40 euro per ton.
Till det kommer, att den sträcka där industrin står för en del av fraktkostnaderna skarvas i från 130 till 150 kilometer.
Räknar man med effekten av transportersättningen  ger avtalet ett totalpris per ton sockerbetor på ca 47,50 euro.


"Åt rätt håll"

– En bra prishöjning, ett rätt så bra avtal. Det går åt rätt håll. Industrin har varit tillmötesgående, i jämförelse med tidigare förhandlingar, tycker Henrik Kevin,
och förenar sig s om det erkännande från producenthåll som Sucros nya vd Juri Jolkkonen fått bl.a. för att man kunnat slutföra förhandlingarna i tillräckligt god tid inför odlingssäsongen.
I fjol omfattade de finländska sockerbetsodlingarna 11 700 hektar, i år borde man igen komma upp till 2011 års nivå eller cirka 14 000 hektar för att säkerställa att sockerkvoten på 80 999 ton kan fyllas.