Roger Broo tror inte att en tvångssammanslagning av Arcada och Novia blir aktuell. Foto: VN-arkiv/Karin Sandell

Novia och Arcada skall fusionsförhandla igen

Yrkeshögskolan Novias ägare vill inleda en ny förhandlingsomgång med yrkeshögskolan Arcada on en fusion. Man siktar på att om möjligt komma i gång redan nästa vecka.

Yrkeshögskolornas koncessionsansökningar skall lämnas in till Undervisningsministeriet i september.
– Under sommaren får man inte så mycket gjort, konstaterar Roger Broo, styrelseordförande i bolaget som är huvudman för Novia.
Det brådskar alltså.
– Inom februari-mars tycker jag nog vi borde veta om vi skall säga bu eller bä, säger Broo och bekräftar att "vi försöker" få i gång förhandlingarna nästa vecka.
Återstår sedan att se, om man den här gången lyckas komma överens.


Rektor i Vasa?
Frågan om rektorsämbetets placering uppges också den här gången vara en knäckfråga.
Broo avböjer att kommentera den – men i gårdagens ÅU slog en företrädare för en av Novias ägare fast att det fortfarande är Österbotten som gäller.

Alice Lillas, styrelseordförande i Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, ser en placering av ämbetet i Vasa som en förutsättning för att fusionen skall kunna bli av.
Den regionala förankringen är viktig, Novia är en regional yrkeshögskola, argumenterar Lillas enligt ÅU, och talar för en trepunktsmodell – Helsingfors, Åbo, Vasa – för förvaltningen av den högre utbildningen i Svenskfinland.


Knappast tvärstopp
Att man kan komma överens och fusionen alltså bli av, tar Roger Broo inte för givet, om än han enligt ÅU förmodar att så kommer att ske.
Kan man inte nå samförstånd, är ett alternativ att fortsätta gå skilda vägar.

Så brutala metoder som att förvägra en av skolorna koncession, tror han inte att ministeriet skulle tillgripa.
– Men det är möjligt att det i så fall blir fråga om tillfälliga koncessioner på två år och att det i dem skrivs in olika villkor, säger han.
De tillfälliga koncessionerna skulle alltså i praktiken ge parterna förlängd tid för diskussionerna om hur man skall kunna nå slutmålet, eller med andra ord en fusion.