Ett eget barn- och ungdomshem i Hangö skulle spara staden pengar och innebära att flera barn kunde fortsätta i sina egna skolor och ha kvar sina vänner, säger Jorma Nousiainen. Foto: KSF-arkiv

"Hangö skulle vinna på ett eget barnhem"

En fullmäktigemotion av Jorma Nousiainen om inrättandet av ett barn- och ungdomshem i Hangö behandlades i grundtrygghetsnämnden förra veckan. Staden skulle spara stora summor och samtidigt skulle nya arbetsplatser skapas, säger han.

Jorma Nousiainen (SDP), specialungdomsledare och kommunalpolitiker i Hangö, har tagit initiativ till att en arbetsgrupp ska utses för att utreda om staden kunde inrätta ett eget barn- och ungdomshem i Hangö.

Hur resonerade du då du tog initiativet, Jorma Nousiainen?
– Jag har grundligt satt mig in i frågan och tror att staden dels skulle spara hundratusentals euro om året, dels skulle flera barn och unga slippa ryckas bort från skola och vänner. Plus att inrättandet av ett barn- och ungdomshem skulle skapa nya arbetsplatser.

Motionen med honom som första undertecknare talar förslagsvis för ett hem med tio platser. På årsnivå skulle inbesparingen då kunna bli närmare en halv miljon euro, har Nousiainen räknat ut. 

"Dyr förvaring"
Inbesparingen är bara en fördel, menar han. Den stora vinsten för barnen och ungdomarna – i synnerhet de vars vänskapsrelationer är bra och skolgång fungerar bra – är att de slipper flytta.
– Många institutioner är därtill rena rama förvaringsplatsen, även om det förstås finns bra enheter också. Dessutom är dessa institutioner verkligt dyra.

"Idén inte tokig"
Chefen för social- och familjecentralen Mirjam Waaramäki är i princip positivt inställd till att ta hem produktionen av barn- och ungdomshemstjänster.
– Idén är inte alls tokig. Det skulle kunna bli billigare plus att barnen skulle kunna gå kvar i sina skolor och ha kvar sina vänner.