Det finns plats för gravar på Ingå kyrkogård för nästan trettio år framåt. Foto: Torsten Sandell

Begravningsplatsen vid Ingå kyrka utvidgas inte

Ingå församling kommer inte att utvidga begravningsplatsen vid Ingå kyrka. Gravplatsreserven beräknas räcka fram till år 2041.

Församlingen räknar med att gravplatsreserven räcker 28 år till. En utvidgning av begravningsplatsen är därför inte aktuell.
– Behovet av nya gravar har minskat. Begravningskulturen har sakta förändrats så att familjer i allt mindre utsträckning frågar efter nya gravar. I stället koncentreras gravsättningarna till färre och större familjegravar, enligt Torsten Sandell, kyrkoherde.
Kremeringarna har ökat tydligt. Det ryms upp till sex urnor på samma yta som en kista. Församlingen genomförde en inventering av begravningsplatsen och märkte oskötta gamla gravar 2012. Mellan 100 och 200 gamla gravar beräknas återgå till församlingens disposition sommaren 2014, om de anhöriga inte snyggar upp dem.

Protestvåg
Kyrkofullmäktige beslöt redan 1993 att utvidga begravningsplatsen på tomten söder om kyrkan. Lov av länsstyrelsen och Museiverket erhölls och markprover togs. Kommunfullmäktige godkände en planändring 1996 och gav bygglov 1998. En offerttävling för arbetena utlystes 1999. Efter en protestvåg från många Ingåbor återtog kommunfullmäktige emellertid sitt beslut 2001. Beslutet ledde till att hela frågan lades på is och lämnade en bitter eftersmak hos många. En liten utvidgning av begravningsplatsen västerut mot ån kunde dock utföras 1999–2000.

Centrumparkplanen
Ärendet togs upp till ny behandling 2009 som en del av centrumparkplanen som församling och kommun samarbetar kring. I den planen skulle begravningsplatsen utvidgas norrut från kyrkan sett, vid församlingshemmet. Det skulle ändå förutsätta omfattande och dyra markbyten för församlingen. I planen skulle Storkyrkovägens vägsträckning ändras för att undvika en landsväg genom en begravningsplats. Planen, som delat ingåbornas åsikter, är ännu under behandling. Men församlingens besked ändrar till en del på konstellationerna.
– Att begravningsplatsen inte behöver utvidgas löser en gammal besvärlig fråga i Ingå på ett positivt sätt. Det är också mycket positivt att församlingen inte behöver påta sig en kostsam gravgårdsinvestering, säger Torsten Sandell.