Sjöbevakarnas center på Tullandet är byggt även för utbildning. Bilden är tagen i februari 2006, då den nya stationen invigdes. VN-arkiv/Olle Hakala

Porkala stärker sin roll som bas för sjöstudier

Sjöutbildningen inom gränsbevakningen stannar kvar i Porkala. Själva grundutbildningen ändrar form och flyttar i sin helhet till Imatra.

Sjöbevakningsstationen i Porkala får en viktigare roll inom utbildningen. Stationen har hittills använts för en del av utbildningen inom Gräns- och sjöbevakningsskolan, och den positionen stärks nu ytterligare.
Porkala har nämligen valts som bas för den framtida sjöutbildningen inom gränsbevakningen. I praktiken överförs en del av personalen från skolans enhet i Esbo till Tullandet.
– Det är tio personer som flyttar sin tjänstgöringsplats dit, säger Niklas Andersson som är specialmedarbetare åt inrikesminister Päivi Räsänen (KD).

På ny bog
Men det är ändå inte gränsbevakningens sjöbevakarundervisning i sin nuvarande form som flyttar till Tullandet. Utbildningen läggs nämligen på ny bog, så att alla, oberoende om de siktar på att bli gräns- eller sjöbevakare, genomgår samma ett år långa grundutbildning.
Den kommer att ges i Imatra.

Hittills har det inom grundutbildningen funnits skilda moduler och kurser för de blivande sjöbevakarna, men den biten korvas nu om.
I framtiden kommer den renodlade sjöbevakarundervisningen att vara fyra månader lång och ges som en påbyggnadsutbildning. Det är den som placeras i Porkala, där det även kommer att finnas annan undervisning i anslutning till sjön.

"Bättre än ingenting"
SFP har kritiserat inrikesministern för att hon inte tagit i beaktande de språkliga aspekterna i skolfrågan.
Partiets ordförande, försvarsminister Carl Haglund tar med dämpad tacksamhet emot budet om Porkala respektive grundutbildningen i Imatra.
– Jag är glad att man gjorde det bästa av situationen. Lösningen är inte optimal, men den är en kompromiss som är bättre än ingenting, säger han.

Folktingssekreteraren Markus Österlund är något fundersam när det gäller grundutbildningen. Om det faktiskt är så att den ska ges i Imatra, hur går det då med lärarna, undrar han.

Läs mer i dagens VN/eVN