Än så länge finns restaurang Knipan inte med på stadens lista över fastigheter till försäljning. Foto: Nina Ahtola

Dukat för diskussion om Knipan

Köpa, inte hyra. Det är kriteriet den åländska stjärnkocken Michael Björklund ställer för att för egen del kunna tänka sig ta över Knipan.

Pojobon Martin Glader, SFP, är nyvald ordförande för direktionen för intern service och ser gärna att Knipans ägarförhållanden togs upp till diskussion.
– Jag tycker att man borde ta sig en ordentlig funderare över om staden på lång sikt ska äga Knipan. På kort sikt är det av högsta prioritet att hitta en krögare.
Han tycker att det kan ifrågasättas om staden ska syssla med dylik verksamhet. Om man hittar en köpare som kan garantera att Knipan fortsätter under sådana former där restaurangen fyller sin nuvarande roll ser han inget hinder för en försäljning.

De ekonomiska följderna av en eventuell försäljning har han inte hunnit lägga in sig i.
– Men jag tror åtminstone inte att staden har tjänat något på uthyrningen.
Han ser heller ingen risk för att en försäljning skulle minska Knipans imagevärde för Raseborg och Ekenäs.
– Om man hittar en köpare måste staden kunna samarbeta och medverka i marknadsföringen.

Svårt att prissätta
Vad är Knipan då värt? Fastighetsmäklare Lea Adolfsson tycker att det är omöjligt att på rak arm sätta en prislapp på stället.
– Man borde först bekanta sig med byggnaden, bland annat i hurdant skick den är. Ett öppet anbudsförfarande vore antagligen det enda sättet att sälja.

Även mäklaren Pasi Saari avstår från att göra en uppskattning.
– Den potentiella köparen är antingen företagare eller placerare och priset baserar sig helt på hur stor omsättningen är.
Med tanke på att Knipan är en sommarrestaurang och att staden nu uppbär en årshyra på 22 000 euro utgår Saari ändå ifrån att det inte handlar om direkt astronomiska summor. Han ser det inte heller som ett omöjligt objekt.
– Jag tror nog att Knipan skulle gå att sälja.

Läs mer i dagens VN/eVN