– Som fritidspedagog vet jag vad som fungerar, säger Pipsa Standenholm. Foto: Nina Ahtola

Skogsmulleledare tog priset

Föreningen Skogsmulleledarna rf har premierats för sin mångåriga natur- och motionsverksamhet för barn och unga. Verksamheten bidrar till att barn lär sig trivas i och värna om naturen.

Föreningens hedersordförande Pipsa Standerholm från Hangö tog i tisdags emot det nationella priset tillsammans med föreningens nuvarande ordförande Eva-Maija Kuosmanen.
Forststyrelsens sakkunnigjury och nationalparksfaddern Patrik Borg valde först ut tre förslag till vinnare bland de 74 kandidaterna. Den slutliga vinnaren utsågs av Idrottsgalans stora jury, som bestod av finländska inflytelserika personer.

Skogsmulle hjälper
De tre som fanns på förslag som årets vinnare inom kategorin "Främjare av naturmotion bland barn och unga" var förutom föreningen Skogsmulleledarna r.f. också Kyrkostyrelsens projekt för konfirmationsläger med miljötema (Vihreät riparit) och föreningen Luonnossa Liikkuen och dess eftermiddagsklubb Tuulenhuiske.

Det slutliga valet föll på föreningen Skogsmulleledarna. Pipsa Standerholm, som bedriver skogsmulleverksamhet i Mikaelskolan i Ekenäs fick i egenskap av föreningens hedersordförande och grundare ta emot priset på Hartwallarenan i Helsingfors den 15 januari tillsammans med föreningens nuvarande ordförande.

Pipsa Standerholm är utbildad idrottsinstruktör från Solvalla och har allt sedan 1970-talet aktivt förmedlat sitt eget intresse för lek, idrott, utevistelse och miljön vidare till barn och unga, utgående från Skogsmulleverksamheten. Hon är också den som hämtade verksamheten till Finland från Sverige 1979.
Naturen är den bästa gympasalen, säger hon och hänvisar till vandringar och utelek i skog och mark och som i längden gagnar barnens välmående både fysiskt och psykiskt. 

Väcka nyfikenhet
I egenskap av Skogsmulleledare och med hjälp av sagor och sånger leder hon eftermiddagsverksamheten i Mikaelskolan och då oftast utomhus där intresse för det som händer i naturen är en viktig del i sammanhanget. Härifrån är hänsyn till miljön inte långt borta.

Läs mer i dagens VN och/eller i eVN.