Bertel och Anita Weckman vet var de kan röra sig säkert på isen. Foto: Nina Ahtola

Isarnas tjocklek varierar

Isen har lagt sig ända ut i den yttersta skärgården, men de som rör sig ute på isarna ska veta var de rör sig. Starka strömmar försvagar isen.

– Enligt informationen från lotsarna i Kyrkslätt som rör sig mellan Ingå och Porkala är isen mellan fem och femton centimeter tjock, säger Patrick Eriksson, isforskare vid Meteorologiska institutet.
Enligt honom finns det också tjockare is på skyddade ställen i den västnyländska skärgården där isen fått ligga sedan den frös till första gången i vinter.

Strömt och djupt
– Men det finns också ställen med mycket tunnare is. Hela skärgården i västra Nyland är djup med kanaler mellan holmarna. De upprätthåller strömmar som försvagar isen. Om man rör sig på isen ska man ha kännedom om de lokala förhållandena. I det här skedet av vintern är det riskabelt att röra sig ute på isen. Det finns inga riktigt bastanta isar någonstans.
Istäcket sträcker sig nu ända ut till de yttersta holmarna i skärgården, till och med kring Jussarö ligger det is, men den är tunn och driver omkring.
Läget är normalt för årstiden. Till och med så normalt att det är sällan läget följer statistiken så väl som nu, konstaterar Patrick Eriksson.
– Det vintriga vädret verkar fortsätta, det ger ett bättre isläge även om det inte ser ut att bli några riktigt stränga köldgrader.
Meteorologiska institutet följer isläget främst för fartygstrafikens del. I måndags trädde de första trafikrestriktionerna i kraft för de Nyländska hamnarna. Från och med nu får inte fartyg som saknar isförstärkning isbrytarassistans för att ta sig i hamn.

Läs mer om det lokala isläget i dagens VN.