Esbopolisen utreder oljeläckan

Utredningen av oljeläckaget vid Raseborgs institutet i Snappertuna har överförts från Raseborgspolisen till polisen i Esbo. Fallet utreds som miljöförstöring.

Oljeläckaget vid Raseborgs institutet i Snappertuna utreds som ett fall av miljöförstöring. Ärendet har överförts från Raseborgspolisen till den ekonomiska enheten hos polisen i Esbo.
– Det är ännu oklart om det rör sig om ett brott eller om det är en olycka. Det verkar dock inte vara avsiktligt, säger utredningsledaren kriminalkommissarie Matti Puputti.
Beroende på miljöförstöringens omfattning och huruvida den beror på olycksfall eller oaktsamhet kan straffet bli böter eller fängelse, uppger Puputti. Den som förorsakade oljeläckan kan också bli tvungen att betala ersättning för saneringsarbetet.

Brandmästare Stig Saarinen vid Västra Nylands räddningsverk berättar att räddningsmyndigheterna har avslutat sin del av saneringsinsatsen.
– Vi har samlat upp olja från träsket och stranden. Vid stranden har vi lämnat kvar oljebommar för att förhindra att mer olja eventuellt rinner ut i vattnet. Vi fortsätter på våren då isarna har släppt, säger Saarinen.

Just nu tar ett konsultföretag markprover som ska analyseras för att klargöra hur pass förorenad marken är.
Saarinen konstaterar att de första uppgifterna om hur mycket olja som hamnade utanför tanken var onödigt väl tilltagna.
– Det rör sig om mellan 4 500 och 7 500 liter och allt har ju inte runnit ut i träsket.