Om några år är den specialiserade psykiatriska sjukhusvården på Ekåsen ett minne blott. Kommer vården inte bara att flytta, utan också att sortera under en särskild division inom HNS? Det återstår att se. Foto: VN-arkiv/Johan Kvarnström

Egen division för framtidens psykiatri?

Borde psykiatrin inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt spjälkas loss till en separat division, som inte längre administreras av de lokala sjukvårdsområdena utan av distriktet? Vilka konsekvenser har i så fall det för den psykiatriska sjukvården i Raseborg och Lojo? Bland annat det här får nu en nytillsatt arbetsgrupp grunna på.

Arbetsgruppens, vars uppdrag, är att åstadkomma en helhetsplan för psykiatrin inom HNS, tillsattes efter ett styrelsebeslut i december. Initiativet kom från sjukvårdsdistriktets vd Aki Lindén.
Västra Nylands sjukvårdsområde företräds i arbetsgruppen av områdets direktör Marianne Gripenberg-Gahmberg, som efter gruppens första möte ännu inte fått svar på en i hennes ögon angelägen fråga:
– Varför skall psykiatrin särbehandlas, administreras på ett annat sätt än övriga specialiteter?


Modell av grannen


Inför styrelsens decembermöte lyftes begreppet divisionsmodell fram.
Den modellen har man gått in för i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Där har man valt att låta  distriktet, inte sjukvårdsområdena, administrera den specialiserade psykiatriska sjukvården.
– Det verkar som om Lindén vill införa en liknande modell inom HNS också, är Gripenberg-Gahmbergs slutsats.
– För man modellen till sin spets, styrs hela psykiatrin inom HNS av någon som sitter någonstans – och antagligen är Grigori Joffe.

Joffe, som sitter med i arbetsgruppen, är chef för den psykiatriska resultatenheten vid HUCS och har koordineringsansvar inom HNS.


"Hoppas ingen får för sig"


Att upplägget kan vara ägnat att framkalla hotbilder, är Marianne Gripenberg-Gahmberg fullt medveten om.
I och med sammanslagningen av två återstående Ekåsen-avdelningar senare i år, kommer man ner till 18-20 platser inom vuxenpsykiatrin. Dem är det meningen att om några år inrymma i sjukvårdsdistriktets och Raseborgs stads gemensamma, nya vårdcampus vid Västra Nylands sjukhus.
– Vid VNS utgår vi från att det här är någonting som måste finnas lokalt, i Raseborg. Annars finns det inte förutsättningar för att upprätthålla den öppna psykiatriska vård som vi har strävat att utveckla bland annat med hjälp av mobila enheter, konstaterar områdesdirektören.
– Nu får vi bara hoppas att ingen får för sig att de här platserna skall placeras någon annanstans än i Ekenäs.