Ekenäs energi höjer de månatliga grundavgifterna på överföringsavgifterna på grund av stadens krav på högre avkastning. För kunder som bor i höghuslägenhet blir det en höjning på drygt 17 euro per år och för ett enfamiljshus blir det en förhöjning på drygt 24 euro per år. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Raseborg vill ha mer av Ekenäs energi

Att staden Raseborg kräver högre avkastning och tvingar Ekenäs energi att höja priserna är en sällsynt form av inblandning som upphör 2014 då affärsverk av denna typ måste vara bolagiserade.

Den bedömningen gör Reijo Vuorento, biträdande direktör för Kommunförbundets avdelning för kommunalekonomi.

Hur vanligt är det att kommunen i egenskap av ägare blandar sig i ett affärsverks verksamhet på detta sätt?
– Det är nog sällsynt, mycket ovanligt. Därför är de ju affärsverk, så att de kan sköta verksamheten effektivt och självständigt. Det vanliga är att kommunen inte blandar sig i och ofta är den här typen av affärsverk riktigt effektiva.

Konstigt, men lagligt
En del kunder upplever det hela som suspekt och orättvist, men helt juridiskt finns det enligt Vuorento inget att orda om.
– Det känns lite konstigt, men är helt lagligt. I dag finns det inget en konsument kan göra åt saken.

Kutymen är att affärsverken sköter sina inre angelägenheter och ger en rimlig avkastning till ägaren. 

Små och stora skillnader
Vilken ekonomisk betydelse förändringen har för Raseborgs del är ännu för tidigt att säga säkert enligt stadskamrer Thomas Karlsson. I nuläget har man en direkt avkastningsförväntan, men en sådan automatik finns inte från och med nästa år. Många nya element och faktorer kommer med i bilden och man utreder saken allt efter som detaljer kring bolagiseringen klarnar.
Då det blir ett företag upphör förstås direktionen för affärsverket Ekenäs energi och ersätts av med bolagets styrelse.

Lagen som kräver att affärsverk som sysslar med energi- och hamnverksamhet skall bolagiseras har ännu inte formellt godkänts av riksdagen. Reijo Vuorento säger att man räknar med att lagförslaget tas till behandling och godkänns under årets första hälft och träder i kraft vid årsskiftet.