– Det här är så avsides att man själv måste se till att det händer något, säger Tuija Pääkkönen vid Torskrog som samarbetar bland annat med museet Degerby Igor. Foto: Johan Kvarnström

Degerby får eget matställe till sommaren

Till sommaren skall köket vara redo och restaurangverksamhet köra i gång i den gamla ladugården vid stamvägen i Degerby. Sedan oktober har Tuija Pääkkönen hållit stället öppet som café och bar.

– Renoveringen av köket är inte helt klar, men helt realistiskt tänkt tror jag på att bli klar till sommaren. Då kan vi börja servera vanlig enkel god mat, utan e-ämnen och gärna närproducerad. Det finns ju många producenter här i trakten, säger Pääkkönen som hoppas kunna fylla ett tomrum med sin verksamhet.
Dels säger hon att det inte finns något matställe på nära håll och dels tycker hon att det behövs fler evenemang för att liva upp byn.
Hennes vision av Torskrog är klar.
– Jag är ute efter att skapa ett slags trivsamt vardagsrum för invånarna.

Program
Att satsa uttryckligen på lunchservering tror hon inte på. Degerby saknar tillräckligt stora arbetsplatser för att buffé mitt på dagen skall löna sig, bedömer hon. Men detaljer skall funderas ut med någon yrkesmänniska, antagligen den kock som hon tänker anställa till sommaren.
Att ordna tävlingar, evenemang och trubadurkvällar ser hon ett värde i, och en stor tv som redan är på plats säger hon att lär komma väl till pass under vårens VM i ishockey.
– Jag har ett kriterium. Det skall vara ett ställe dit jag själv kunde tänka mig gå, också ensam. Här skall det vara sak samma om man har arbets- eller finkläder på sig. En varm stämning är målet.