Trafikljus och cykelväg miljonprojekt i Österby

Att förbättra anslutningen mellan riksväg 25 och stamväg 52 i Österby, förse den med trafikljus och bygga en gång- och cykelväg norrut längs stamvägen fram till Gamla Hangövägens anslutning, beräknas kosta 1,1 miljoner euro.

Bland annat det här framgår av den vägplan som fram till den 25 januari ligger framlagd till påseende i Raseborg.
Projektet skall göra både riksvägsanslutningen och lättrafikarrangemangen i området mera funktionella och säkra. Finansieringen är ännu inte klar, men projektet har vad NTM-centralen anbelangar hög prioritet, vet Anna Kiuru vid konsultföretaget Sito berätta.
Den mera detaljerade byggnadsplan som behövs innan projektet kan förverkligas är redan under arbete, och förväntas bli klar till våren.


Tydligare struktur

Så som planerarna vid Sito har tänkt sig, kommer anslutningen mellan stamväg 52 och riksväg 25 att bli klart bättre strukturerad än vad fallet är i dag.
Trafiken i riktning från Ekenäs centrum får på riksvägen ett eget körfält för högersväng in på stamvägen.
På stamvägen får trafiken i riktning mot Hangö och Ekenäs centrum var sitt körfält.
I korsningen styrs trafiken med hjälp av trafikljus. För att underlätta passagen över stamvägen, med grönt ljus för fotgängare och cyklister, kompletteras trafikljusens automatstyrning med tryckknappar.
Busshållplatserna i området bibehålls på sina nuvarande platser.
På östra sidan av stamvägen dras från riksvägsanslutningen en ny gång- och cykelbana norrut ända fram till Gamla Hangövägen.
Övergångsställen anläggs vid Vinkelvägen, Böningsvägen och Gamla Hangövägen, de två sistnämnda förses med en mittrefug.