Det nuvarande huset på Stora Tallholmen var på Mannerheims tid tjänstefolkets bostad. VN-arkiv/Eva Hagman

Stormhälla kanske byggs upp i Mannerheims anda

Hangö stad och ägarna av Stora Tallholmen har för avsikt att tillsammans få till stånd en stadsplan för ett 17 hektar stort område kring Stora och Lilla Tallholmen. Stadsstyrelsen godkände i måndags ett intentionsavtal om att göra upp en stadsplan för området.

Lilla Tallholmen, där Fyra vindarnas hus finns, ägs av staden och är i dag uthyrt till företagaren Kaj-Erik Knichter. Stora Tallholmen ägs av bolaget Stormhälla Ab och bakom Stormhälla står syskonen Staffan Tallqvist och Charlotta Tallqvist-Cederberg.
Området saknar i dag stadsplan. I det intensionsavtal som stadsstyrelsen godkände i måndags fastställs att det är Stora Tallholmens ägare som svarar för de kostnader som planearbetet föranleder.

Ny villa i gammal stil
Ur intentionsavtalet framgår också att Stora Tallholmens markägare önskar bygga en ny villa för att starta upp inkvarteringsverksamhet på holmen.
– Vi köpte Stora Tallholmen 2009 och vår avsikt är att bygga en villa i samma stil som de villor Hangö är känd för. Vi vill inte bygga en kopia av Villa Stormhälla som marskalk Mannerheim lät bygga på platsen, men en villa i samma anda, säger Staffan Tallqvist. Vi vill göra en kulturgärning för Hangö genom att återställa platsen.
Tanken är inte att bygga ett privat semesterboende utan en villa där exempelvis olika företags styrelser och ledningsgrupper kan hålla möten och seminarier.
– Villan ska också kunna tjäna som ett högklassigt inkvarteringsalternativ för prominenta gäster på besök i staden. Andra tänkbara begivenheter man kunde ordna är bröllop och familjehögtider.

Läs mer om planerna i dagens VN