Raseborgsinstitutets huvudbyggnad invigdes hösten 1984.Foto: VN-arkiv/Kristoffer Nöjd

Raseborgsinstitutets framtid ännu hemlig

Raseborgsinstitutet byter skepnad, i nya ägarhänder. IT-företagaren Arto Boman aviserar verksamhet som riktar sig till allmänheten, genererar jobb och är till gagn för Raseborg.

Boman bekräftar i sak det som han först uppgav  för Yle Västnyland: Hans nygrundade fastighetsaktiebolag Kultainen Tammi Oy har för fyra miljoner euro köpt fackförbundet JHL:s kursgård, det vill säga Raseborgsinstitutet, i Finby i Karis.
Affären roddes i hamn under slutet av fjolåret.
Den fastighet invid Kvarnträsket som då bytte ägare, har en areal på mera än femtio hektar och en ansenlig byggnadsmassa.


Uppdatering


Nu förestår vad Arto Boman kallar en uppdatering av utrymmena, som enligt honom är i gott skick, med tanke på kommande aktiviteter.
Att Raseborgsinstitutet upphör att fungera som kursgård är klart.
Men vad de ersättande aktiviteterna närmare bestämt kommer att innefatta, kan han alltså än så länge inte avslöja. Så har han och hans samarbetsparter kommit överens.
En "stenhård grej" skall det i alla händelser bli, för folk i gemen och för staden Raseborg.
Det hittillsvarande institutet kommer alltså inte att sluta sig inom sitt skal, tvärtom riktar sig den planerade verksamheten till allmänheten.
Alla byggnader kommer att tas i anspråk, markområden likaså, och nya jobb finns också med i bilden
Fram mot sommaren blir det enligt Boman dags att lätta på förlåten, då skall planerna ha avancerat långt nog för en presskonferens.