Annat jobb, eller skolbänken? Mats Selenius tror inte han kommer att starta Ekenäs Tryckeris maskiner igen. Foto: Peter Johansson

Hela personalen lämnade Ekenäs Tryckeri

Samtliga anställda vid Ekenäs Tryckeri har hävt sina arbetsavtal med Ideatalo Kuningatar Oy. I praktiken innebar det att tryckeriets verksamhet avbröts – men enligt vd Leena Mäkijärvi har den inte upphört.

Alla tio anställda vid tryckeriet hävde i dag fredag sina arbetsavtal, i stöd av arbetsavtalslagen.
Som motiveringar anför man att lönen uteblivit och att förutsättningar för att utföra arbetet inte längre finns. Man konstaterar att försöken till diskussion mellan huvudförtroendemannen och arbetsgivaren har varit resultatlösa.

Sedan i höstas


Om bakgrunden till åtgärden berättar huvudförtroendeman Mats Selenius bland annat att utbetalningen av löner haltat betänkligt sedan i fjol höstas. Två utbetalningar försenades rejält, utan förvarning. På lönen för årets två sista månader fick de anställda sedan vänta förgäves, med undantag för ett mindre belopp som betalades ut inför julen.
Att fortsätta arbetet har dessutom enligt honom blivit omöjligt, i avsaknad av material som tryckplåtar och papper.


Siktar på fortsättning


Leena Mäkijärvi nåddes på torsdagseftermiddagen av beskedet om vad som var i görningen.
Hon uttrycker  förståelse för de anställdas agerade, men sticker inte under stol med att sitsen för hennes del är tung och svår.
Det betyder i alla fall inte att hon skulle ha kastat in handduken.
– Beskedet var att de anställdal ämnar företaget, inte att tryckeriets verksamhet upphör, betonar Mäkijärvi, fast besluten att försöka få i gång maskinerna igen, gärna med hjälp av branschfolk från trakten.