Tecknet för Japan ingår i ett av de två teckensystem som Ron Förström redan känner till bra. Det uttalas "nihon". Foto: Johan Kvarnström

Ron förverkligar sin dröm om Japan

Ron Förström, till vardags servitör på Silja Europa, har sparat ihop pengar för att åka till Japan för att studera språket och kulturen en månad. På lördag är det äntligen dags att åka i väg.

Han medger glatt att resfebern hunnit stiga.
– Jag är nog smått nervös då jag inte på det sättet varit ute och resa ensam förut. Då det varit ens dröm sen liten måste man helt enkelt fara.
Hans destination är miljonstaden Fukuoka där han skall tillbringa en månad vid en språk- och kulturskola som uttryckligen riktar sig till människor världen över som vill komma och lära känna Japan bättre både språkligt och kulturellt.
– Helst hade jag kanske farit till Nagano som är lite mindre när jag nu är sådan här bybo, säger Förström från Österby i Ekenäs.

Varifrån kom då intresset för Soluppgångens land?
Jag har ingen aning. Morsan och farsan har berättat att jag varit intresserad av Östasien sen riktigt liten. En japan besökte skolan när jag gick i lågstadiet, kanske det satte fart på allting. Kulturen där är så annorlunda, men ändå finns vissa likheter. Det är så förvånande.
Resan ingår inte i några studier – Förström är redan utbildad kock sedan ett par år tillbaka – och han får inte heller något finansiellt stöd för detta.
 – Jag gör det för egna pengar som jag sakta men säkert har sparat.