– Svenskan har varit en del av mitt liv sedan jag var liten pojke, säger Olavi Jantunen. Foto: Johan Kvarnström

Kortare tjänstgöring är på gott och ont

Sista december ägde kommendörsbytet rum vid Nylands brigad och i går var Olavi Jantunen första dagen i tjänst, ivrig att komma i gång.

Överlåtelseceremonin var kort och enkel, vilket han beskriver som det bästa sättet för militärer.
– Där var mer gäster än beväringar eftersom dessa fick hålla permission som vanligt, säger kommodoren då vi träffas på kontoret där han strax hunnit installera sig.
– Och det känns bra! Det viktigaste är att jag först bekantar mig med alla uppgifter och sen fortsätter på samma väg som min företrädare visade. Hans riktlinjer är goda för dagens läge, säger Jantunen och syftar på kommodor Juha Vauhkonen som har utnämnts till stabschef för marinen från och med 12 januari.
Därifrån kommer i sin tur Jantunen som ledde marinstabens personalavdelning.
Nylands brigad är bekant sedan han var bataljonskommendör vid Vasa kustjägarbataljon under åren 2007-2009.
Nu är hans uppgifter förstås helt annorlunda. En aktuell fråga gäller justeringar i organisationen.
– Vi måste anpassa oss till marinens nya organisation som tas i bruk 2015. Underhåll och materielstödfunktioner försvinner från marinen då försvarsmakten skall ha endast ett materielverk.
2015 är det även dags för marinen att bistå Natos snabbinsatsstyrka, NRF, med en beredskapstrupp till NRF:s kompletterande verksamhet.

Mer tid för planering
Snart rycker en ny kontingent in, bestående av ungefär 650 personer. Det är första gången som så sker med en 15 dagar kortare tjänstgöringstid.
– Det positiva är att det finns en liten vilotid mellan byten av kontingenter så det inte är brådska hela tiden. Det finns mer planeringstid. Det negativa är att utbildningstiden blir ännu kortare. Det spelar inte så stor roll för dem som har en tjänstgöringstid på 9 eller 12 månader, men för 6 månader är det märkbart. Det påverkar, men vi kan leva med det. Jag tror vi får mer än vi förlorar på det här.