Christian Juslin och Johan Fagerlund vid SBA interior. Foto: VN-arkiv

Varvsnyheten en besvikelse även för SBA i Svartå

Att STX varv i Åbo förlorade chansen att få bygga en lyxkryssare i miljardklassen var en dålig nyhet även för SBA Interior Ab i Svartå.

Någon direkt eller omedelbar inverkan kan man inte tala om, men företaget drabbas precis som alla andra i branschen då en så här stor beställning uteblir.
– Nog skulle det här ha varit väldigt positivt för oss. Nu blev det en stor besvikelse, precis som för tusentals andra, säger SBA Interiors verkställande direktör Christian Juslin.
Företaget har specialiserat sig på fartygsinredning, närmare bestämt ett klassificerat panelsystem för byggande av hyttväggar och -tak, och fartygssängar av olika slag.
Det är främst varvsindustrins framtid i Finland som oroar, hur det skall gå på sikt.
I nuläget är situationen hållbar för företaget.
– Vi har orderstocken fylld fram till semestrarna nästa år. Man får vara nöjd med att det finns jobb ett halvår framåt, säger Juslin.
Något hinder för att leverera fartygsinredning till varv utomlands är förstås ingenting nytt eller omöjligt för SBA Interior.
– Men det är alltid svårare så marknaden inte är nära, det är tuffare nere i Europa, säger Juslin och tillägger att fraktkostnaderna blir ett växande problem ju längre bort varvet ligger.