I somras avbröts diskussionerna utan att man lyckats nå resultat. Nu aktualiseras igen frågan om en fusion mellan yrkeshögskolorna Novia och Arcada. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Novias och Arcadas fusion aktuell igen

Yrkeshögskolorna Novia och Arcada siktar fortsättningsvis på en fusion. Det är bättre att nu komma överens i godo än att att statsrådet i slutänden tar till hårdhandskarna med en kort, tidsbunden koncession som förväntas utmynna i fusion, resonerar man.

Fusionsförhandlingarna i förra omgången stupade i somras.
Nu har Roger Broo och Arne Wessberg, styrelseordförande i bolaget bakom Novia respektive stiftelsen bakom Arcada, i en arftikel i Medborgarbladet låtit förstå att det på båda håll finns en vilja att återuppta förhandlingarna.
Såväl Broo som Arcadas rektor Henrik Wolff att fusionstanken är i högsta grad levande.
Förhandla, hellre förr än senare, och gå in för att fusionera Arcadia och Novia nu eller år 2016, är Henrik Wolffs recept.
Roger Broo har likaså sin linje klar.
– Jag tycker nog vi borde eftersträva en fusion, om vi bara kan komma överens, säger han och gör klart att det här också är Åbo Akademis – majoritetsägare i bolaget bakom Novia – inställning.

Senast i september

Klart är att det brådskar.
– Vi har inte särskilt många månader på oss, konstaterar Wolf.
I början av nästa år förs propositionen om yrkeshögskolreformen till riksdagen – och som ett led i den fortsatta processen förväntas yrkeshögskolorna senast i september ansöka om förnyad koncession från och med år 2014.
Varken Wolff eller  Broo utesluter möjligheten av en tidsbunden koncession med sikte på fusion 2016.
Båda två är också övertygade om att det här är ett sämre alternativ än att nu på egen hand godvilligt börja förbereda en fusion år 2014.
Det är bättre att själva behålla initiativet än att hänskjuta avgörandena till tjänstemän från undervisnings- och kulturministeriet – "ministeriet förstår sig inte riktigt på finlandssvenska frågor" – och riskera att någonting i värsta fall går riktigt på tok, konstaterar Broo.