Majoriteten i stadsstyrelsen röstade för ett utlåtande som i praktiken innebär att staden fortsättningsvis säger nej till att planlägga för en vindkraftpark till havs. Foto: VN-arkiv/Eva Hagman

Fortsatt nej till planläggning för Havsvind

Raseborgs stad är inte beredd att planlägga ett havsområde för Finlands Havsvind Ab:s tänkta vindkraftspark utanför den västnyländska kusten. Den ståndpunkten höll stadsstyrelsen i måndags fast vid med 7 röster mot 6.

Ett enskilt vindkraftprojekt kan inte vara så viktigt att Raseborg tvingas skapa planemässiga förutsättningar för att projektet skall kunna förverkligas.
Den bedömningen gör staden nu i ett utlåtande till miljöministeriet.
Utlåtandet aktualiserades av Finlands Havsvinds Ab:s initiativ eller ansökan till ministeriet om att Raseborg och Ingå skall tvingas inleda planläggningen av det havsområde som i landskapsplanen anvisats som lämpligt för byggande av vindkraft.
Stadsstyrelsens beslut om utlåtande kom till efter två omröstningar, SFP-gruppen avgjorde i båda fallen utgången med sina 7 röster.
Som resultata av den ena omröstningen gjordes ett tillägg till texten i utlåtandet.
Där konstateras att Finlands Havsvind stöder sin ansökan på reserveringen i landskapsplanen, men att olika utredningar har visat att området till stor del inte lämpat sig för byggande av vindkraft.
I sina planer har bolaget placerat 30 av 60 planerade vindkraftverk utanför områdesreserveringen, vissa av dem ligger två kilometer från det anvisade området och bolagets projektområde sträcker sig upp till fyra kilometer söder om reserveringen.