Skidspåren på tre kilometers slingan i Västerby är delvis förstörda och årets Österbylopp därmed hotat. Bilden är från Österbyloppet 2010. Foto: VN-arkiv/Thomas Sundström

Österbyloppet hotat

Drygt en kilometer av Västerby skidspår förstördes på lördagen av en bilist. Fordonet finns på bild och polisanmälan väntar sannolikt.

På lördag förmiddag hände det igen. Efter att ha arbetat med spåret sedan tidig morgon märkte Magnus Lindroos bilspår i skidspåret. En stund senare mötte han en bil i spåret.
– Jag hade börjat lite före sju den morgonen och såg fram emot frukost. Då märkte jag däckspåren, berättar Lindroos som är en av många frivilligsjälar inom Österby Sportklubb.
Föreningen upprätthåller de tre skidspåren i Västerby med frivilligkrafter och arbetar både tidiga morgnar och sena kvällar.

Omfattande skador
Av totalt tre kilometer skidspår förstördes runt en kilometer. Att återställa spåren kräver dessutom inte endast arbete utan även mera snö.
– Om det blir töväder nu är det inte säkert att vi kan färdigställa spåret till januari då Österbyloppet ordnas, säger Lindroos.
Lindroos hann ta en bild av bilen med synligt registernummer. Tråkigt nog är lördagens händelse ingalunda unik.
– Det här brukar hända några gånger per vinter. Ofta handlar det om jägare. Det är synd när olika intressen kolliderar, säger Lindroos.

Polisanmälan trolig
I och med de omfattande skadorna och faktumet att motorfordonstrafik är helt och hållet förbjuden på en del av sträckan som förstördes väntar troligtvis en polisanmälan. Polisanmälan måste dock göras av Raseborgs stad.
Idrottssekreterare Yngve Romberg vid Raseborg stad arbetade med detta under gårdagen.
– Händelsen kommer med stor sannolikhet polisanmälas, intygar han.
Enligt kriminalöverkonstapel Georg Londén vid västra Nylands polisinrättning är böter en trolig straffpåföljd för det skedda.
– Påföljderna beror på kraven från målsägande. Därtill kan böter utmätas för trafik på ett område förbjudet för motorfordonstrafik, säger Londén.