Taija Vanne och Malin Moilanen från Solbrinkens skola säljer maltlimpa och hemost från Veikkola för att samla ihop pengar till klassens lägerskola. Foto: Johanna Lemström

Gammaldags julmarknad i Lojo lockar tusentals

Försäljare och marknadsbesökare från när och fjärran fyller i dag och i morgon området runt Sankt Lars medeltida kyrka i Lojo centrum. Stadens gammaldags julmarknad pågår ännu i morgon söndag, mellan klockan 11 och 16.

Dofter från grillkorv och glödstekt lax i ett myller av besökare och försäljare skapar en perfekt inramning för en julmarknad i gammaldags stil. I Lojo pågår i dag och i morgon stadens traditionella julmarknad som år efter år lockar tusentals besökare. I fjol hade marknaden 25 000 besökare.
Antalet marknadsstånd uppgår till 230 i år och här hittar man allt från handgjord keramik och handgjorda smycken till hembakta limpor och förföriskt god senap.
Såväl försäljningsstånden som försäljarna är i de flesta fall finurligt pyntade i gammal stil. Är det gammaldags julmarknad så är det och den medeltida kyrkan har tydligt gett inspiration.

Flickor i munkkåpa
Sjätteklassarna Malin Moilanen och Taija Vanne från Solbrinkens skola i Lojo hör till dem som anammat det gammaldags temat. Iklädda munkkåpor bjuder de på smakprov på hembakta maltlimpor och hemost från Veikkola.
– Vi har bakat limporna själva, berättar Malin.
– Men osten är vi återförsäljare för, säger Taija.

Snart vikingar
Det är redan andra året som flickornas klass är med på marknaden.
– Vi samlar pengar till vår lägerskola i vår. Vi ska till Kimito, berättar Taija.
Där kommer de få mera av gamla tider:
– Vi ska till vikingabyn i Rosala bland annat, så då kommer vi klä ut oss till vikingar.

Årets gammaldags marknad i Lojo är den 18:e i ordningen och är ett samarbetsprojekt mellan staden, Lojo museum, församlingen, hantverkarföreningen Lohjan Seudun Käsityöläisyhdistys och Hiisi institutet.