Robin von Koskull berättar för de Dani Helenius, Rasmus Tenkanen och Emil Hellman om framtidshusets energilösningar. Huset har bland annat en åskfångare och solpanel på gården. I bakgrunden Robin Ekström och Ronny Lindström. Foto: Annika Wasström

Blixtar ger dunderbra energi

Klasserna fem och sex i Billnäs skola har i höst planerat och byggt framtidshus. Eleverna har byggt innovativa miniatyrhus som samlar energi från bland annat blixtar och orkaner.

– Vi har börjat använda vedspisen mer hemma, säger Henrik Wägg.
– Och jag slänger inte längre skräp på gatan efter att vi talat om miljön, säger Johan Sorvari.
Wägg och Sorvari är elever i Billnäs skola och har tillsammans med de övriga eleverna i klass fem och sex byggt ett framtidshus. Skolan, som har Grön flagg, lär eleverna om hållbar utveckling och i år har eleverna behandlat energi.
– Vi har gjort en energi storyline berättar Mia Skog. Hon är ämneslärare på Höjdens skola och har i höst samarbetat med Susanna Ojala, lärare för klasserna fem och sex i Billnäs skola.
Eleverna har fått rita, planera och bygga modellhus i grupper. I går presenterade eleverna på klass fem och sex sina modellhus för de yngre eleverna.

Veva för lysande lampor
I ett annat rum visar Johan Sorvari, Samuli Pettersson, Henrik Wägg, Viktor Lindblad och Björn Romo sitt projekthus för elever i klasserna ett och två.
– Här inne finns skruvar, en kedja, magneter och koppartråd. När man vevar här på veven så får lamporna energi, förklarar Romo.
De yngre eleverna får prova hur mycket mer man måste veva för att få en vanlig glödlampa att lysa jämfört med en energisparlampa.
Susanna Ojala, som är elevernas klasslärare, säger att projektet gett eleverna mycket. Förutom att de lärt sig massor om energi, har de också fått arbeta i grupper och lära sig samarbeta på ett helt nytt sätt.

Läs mer om projektet i dagens VN